Zonder titel (2048 x 500 px)

Aan deze pagina wordt nog gewerkt

Waar komt positief egoïsme vandaan?.

Hoe kan egoïsme er nu voor zorgen dat het jou en de anderen met wie je werkt, voor wie je zorgt of het team waarin je werkt of de organisatie waarin je werkt ook ten goede komt. Goede zelfzorg is iets wat niet vanzelfsprekend is voor zorgprofessionals. Ik heb het dan niet over het uiterlijk. Het brein van de Zorgprofessional is ingesteld op actie in het zorgen voor anderen. Wij vinden in de kern anderen vaak belangrijker dan onszelf. Als een ander het maar goed heeft. Eerst de ander dan kom ik. Het is voor ons heel normaal om een ander te helpen, begeleiden en te ondersteunen. Het is niet vanzelfsprekend om aan onszelf te denken en wat egoïstisch te zijn. Sterker nog Egoïsme wordt bijna standaard ingevuld als een allergie van de zorgprofessional. Dat doe je toch niet? Zo ben je toch niet? Onze voorouders leerden toch al dat wanneer ze niet voor zichzelf opkwamen of zichzelf onderhielden er uiteindelijk persoonlijke problemen zouden kunnen ontstaan. Waardoor ze niet voor hun naasten zouden kunnen zorgen. Wanneer de man zijn gezin verliet om op zoek te gaan naar eten en te jagen, dan zorgde hij ervoor dat hij beschermd was tegen gevaar, zodat hij altijd weer thuis kon komen om zijn gezin te voeden. Hij wist dat wanneer hij niet terug zou komen zijn gezin het niet zou overleven. De vrouw zorgde voor de kinderen en zorgde ervoor dat ze warm en veilig waren. Ook zij konden dit alleen doen als ze zichzelf onderhielden en sterk waren. Wanneer zij ziek zou worden, dan was er niemand voor de kinderen.

Tja Positief Egoïsme, is eigenlijk altijd nodig geweest in het bestaan van de mens. Zouden we immers niet voor onszelf zorgen, dan was de kans groot dat het bestaan van de mensheid in het gevaar zou zijn gekomen. 

In ons huidige bestaan is Egoïsme vaak uit den boze.  Kom je voor jezelf op dan ben je al snel asociaal. Zeker in de zorg sector is het niet normaal om echt voor jezelf te zorgen. 
We zien echter dat het verzuim door mentale klachten in met name de zorg toeneemt. 

In de trainingen en coaching van Hilbrink Coaching begeleid ik vanuit de visie om jezelf op 1 te zetten.

Gaat het immers niet goed met jou, dan kan je niet voor anderen zorgen.